hogyan blackjackezzünk

Blackjack Szabályok

A blackjack, avagy huszonegy, a világ egyik legnépszerűbb, legegyszerűbb, egyszersmind talán „legkifizetődőbb” kaszinó játéka. A lényege, hogy a játékos az osztó (dealer) ellen játszik, és akkor nyer, ha a keze összértéke közelebb van a 21-hez, mint az osztóé, vagy hogyha az osztó „besokallt” (bust), azaz kezének összértéke túllépi a 21-et.

A blackjack alapszabályait bárki gyorsan el tudja sajátítani, vizsgáljuk meg hogy néz ki egy blackjack kör:

 1. Tétmegrakás: Az osztás előtt a játékosok berakják tétjeiket, melynek minimuma kaszinónként (online és élőben is) változik, néhány centtől akár több tízezer dollárig terjedhet. A leggyakoribb minimum tét az $5.
 2. Osztás: Az osztó ezután bejelenti, hogy a játékosok nem rakhatnak már be tétet, és két lapot oszt ki minden játékosnak, színnel felfelé, míg magának egyet felfelé, egyet pedig lefelé.
 3. Játékos cselekszik: A játékos eldönti, hogy mit akar tenni: hit, stand, double, split, surrender (ezeket lejjebb kifejtem). A dealer teljesíti a játékos kérését. Ha több játékos van az asztalnál, mindenki egyesével cselekszik, órajárásnak megfelelően következnek egymás után.
  Itt már sok játékos sorsa eldől, hiszen sokan 21 felé mennek, vagy akár Blackjackkel biztonságban nézhetik a további játékosokat.
  Figyelembe véve a játékosnak osztott és a dealernél levő lapokat, a játékos a következőket teheti. Azért írom először is angolul az elnevezéseket, mert ezeket használjuk minden országban minden nyelven.
  Hit (lap kérés)

  A játékos annyiszor kérhet lapot, ahányszor akar, mindaddig, amíg a keze összértéke 21 nem lesz vagy az alatt marad.

  Stand (megállás)

  Megállás esetén a játékos nem kér több lapot, és a lapjainak addigi összegével száll szembe a dealerrel. A blackjack alapstratégia szerint 16 feletti kezekkel szoktak megállni, de több blackjack stratégia az addigi kártyákat is figyelembe veszik.

  Double down (duplázás)

  Duplázni tétünket csak addig lehet, amíg két lapunk van, és ez esetben mindössze még egy lapot oszt nekünk a dealer. Ebben az esetben a játékos úgy gondolja, hogy egyetlen, a harmadik lappal jó esélye van a győzelemre.

  Split (kettéosztás)

  A kettéosztás azt jelenti, hogy, amennyiben az első két lap ugyanolyan számú (pl. 8c 8h), egy második tét elhelyezésével két kezet hozhat létre, melyeket külön játszhat meg.

  Surrender (visszavonulás)

  Ritkán használjuk, sőt, inkább soha, de a legtöbb kaszinóban megvan rá a lehetőség. A surrender azt jelenti, hogy már a játszma elején, amikor mindenki megkapta az alapkártyákat, gyakorlatilag visszalépünk a játszmától, és fele tétünket visszakapjuk.

 4. Dealer cselekszik: Először is átfordítja a rejtett kártyáját, és annak tükrében folytatódik a játék. Kaszinónként eltérő szabályok vannak arra, hogy a dealernek mikor mit kell húznia, vagy megállnia. Leggyakrabban 16-ra vagy az alatt húznia kell, és 17-en vagy afölött megállni.

Szóval így néz ki egy blackjack kör, egyszerű és nagyszerű. Szerintem az egyik legizgalmasabb kaszinó játék.

Blackjack tétek és kimenetel

Mikor nyerünk és veszítünk a blackjack során? Nézzük:

 • Ha a játékos nyer, de nincs blackjack-je, az általa megtett tétet 1:1 arányban kapja vissza, vagyis megduplázta pénzét.
 • Ha a játékosnak Blackjack-je van, vagyis 2 kártyából 21 pontja, akkor 3:2 arányban kapja vissza tétjét.
 • Ha az osztó keze közelebb van a 21-hez, mint a játékosé, vagy a játékos bust-ol (magasabb mint 21 értékű kártyái vannak), a játékos elveszíti a berakott tétet.
 • Ha a játékos keze egyenlő a dealerével, akkor “push” lép fel, és senki sem nyer. Pénzünket visszakapjuk.

Blackjack játszma példák

Nézzünk 2 blackjack játszma példát is:

1. példa

blackjack kéz 1A te kezed az osztás után 5d 9c, az osztónál pedig egy Js látható. Az osztó ilyenkor, mielőtt tovább haladna a játék, ellenőrzi, hogy nincs-e blackjackje, ami esetén mindenki elveszíteni a tétjét, akinél nincs szintén blackjack. Ha nincs nála az ász, a játék folytatódik tovább.

Mivel a kezed összértéke csupán 14, az osztó lapja viszont magas (10 értékű), ezért lapot kérsz; egy 4c esik le.

A kezed összértéke így már 18, tehát úgy döntesz, hogy megállsz.

Az osztó ekkor megmutatja a másik lapját is, ami 6h. Mivel kezének összértéke így 16, kötelező lapot kérnie, ami egy 9s lesz.

A dealer ezzel besokallt (bust), mivel 25 lesz az eredménye, tehát te nyertél, összesen téted dupláját kapod vissza.

2. példa

blackjack kéz 2A te kezed az osztás után 6s 4s, az osztónál pedig egy 7d látható. Ebben az esetben érdemes duplázni, vagyis eredeti tétedet megkétszerezed, ellenben már csak egy lapot kaphatsz.

Qc-t kapsz az osztótól, kezed összértéke így 20.

Az osztó ekkor megnézi a másik lapját is, ami 8c. 15 értékű kezére lapot kér, As-t kap. Mivel ennek 11-es értékével számolva besokallna (26), 1-nek számolja és újabb lapot kér.

Következőnek Jh-t kap, keze összértéke így megint csak 26 lesz, tehát ebben az esetben is te nyertél.

Kaszinónként eltérő blackjack szabályok

Az osztóra vonatkozó szabályok – például, hogy „puha” (azaz 11-es értékű ászt tartalmazó) 17-en is meg kell-e állnia, vagy éppen húznia kell – kaszinónként eltérnek, ezért mindig ellenőrizd a ház szabályait, bárhol játszol is.

Az online és élő kaszinók között is vannak azonban különbségek. Az online osztó, lévén számítógép-vezérelt, nem képes például csalni, sem hibázni, ellenben olyan árulkodó jeleket sem ad, amelyek élőben segíthetik a hozzáértő játékost.