poker szabalyokA lentiekben szeretnélek megismertetni az alapvető pókerszabályokkal. Mielőtt leülsz egy online pókerasztalhoz, ezeket persze apaból fújnod kell.

A póker elnevezés egy olyan kártyajátékra vonatkozik, melyben a játékosok a birtokukban lévő lapok értékére licitálnak.

A pókerben nagy jelentősége van az úgynevezett „potnak” azaz kasszának, amibe a kártyázók licitjei kerülnek és a végén azé lesz, akinek a legerősebb lapkombinációja van vagy tétjeivel blöfföl és olyan összeget tesz fel, amit a többiek nem tartanak.

Olyan póker fajták vannak mint például a „holdem” és az „omaha”, ahol a játékosok közös lapokkal játszanak, amit mindenki kiegészíthet a saját lapjaival. A „stud” típusú játékokban mindenki a saját lapjaival játszik.

A játék valamilyen kötelező téttel kezdődik, amit kis vaknak és nagy vaknak hívnak. A játékosok a pókerfajtákban egyéni stratégiájukat alapul véve építik fel a játékukat, ahol a követező lépéseket választhatják:

Passzolás

Amikor nem volt emelés egy játék körben, a játékos passzolhat azaz nem emeli a tétet. A passzolás után a következő játékoshoz kerül a licitálás joga. A passz Ha a játékos passzol továbbra is lehetősége van a játék megnyerésére. Ha az összes játékos passzol, a kör befejezettnek tekinthető és vagy lapmutatás (ha nincs több ismeretlen lap) vagy a következő lap felcsapása következik.

Kezdés

Ha még nem volt licit az adott körben, a játékos kezdheti a licitálást. Ha egy játékos kezd, az óramutató járásával egyezően a többi játékos dobhat, emelhet vagy tarthatja a licitet.

Bedobás

A dobással elveszti a játékos a kassza megnyerésére való jogot. Ha egy játékos dobja lapjait egy játékban, akkor nincs többé lehetősége a játék megnyerésére.

Megadás

Ha egy játék körben már volt licit azaz emelés, a játékos tarthatja a tétet. A tartás azt jelenti, hogy a játékos megadja azt a tétet, amit egy játékostársa már a közös kasszába berakott.

Emelés

Ha egy játék elkezdődött, a játékos licitálhat azaz emelheti a tétet. Emelés, akkor történhet, ha a játékos előzőleg már tartotta az előző licitet.

All in

Ez az emelés egy fajtája, de mégis külön említendő. Az all-in gyakorlatilag azt jelenti, hogy emeled a tétet az összes chipeddel, amid még van az asztalnál.

Nem minden asztalnál van lehetőség all-in, ezt az asztalszabályzat tartalmazza.

Egy licit kör addig tart, amíg minden játékos vagy megadja a másik játékosok által eszközölt emelést, vagy bedobja a lapjait. Miután egy adott kör lezárult jön a következő lap leosztás és egy újabb licitkör, vagy vége a körnek.

Az utolsó körben megtett utolsó tét megadása után a lapmutatás következik. A végső lapmutatáskor dől el, hogy ki nyeri meg az adott kör kasszáját. Ilyenkor a még játékban lévő összes játékos megmutatja a lapjait.

Nem kerül lapmutatásra, ha valamelyik játékos emeli a licitet, de a játékban lévő egyik játékos sem tartja azt és bedobja lapjait. Ez esetben az nyeri a kasszát, akinek az emelését senki sem adta meg a még játékban lévő játékosok közül.

Egy adott leosztás végén a játékban levő játékosoknak a következő lehetőségeik vannak:

  1. Nem mutatja meg nyertes lapját
    Abban az esetben, ha csak egyetlen játékos éri el a lapmutatást, akkor a játékos eldöntheti, hogy megmutatja-e a lapjait vagy nem. Ha egy adott leosztás eljut a lapmutatásig, akkor azt automatikusan kell, hogy a játékos azt megmutassa ellenfelének.
  2. Nem mutatja meg vesztes lapját
    Lapmutatásnál a játékosoknak, akiknek nincs erősebb lapja, mint az adott körben lévő legerősebb lapkombináció, eldönthetik, hogy megmutatják a lapjaikat vagy sem.

A póker lapkombinációk értékei

A pókerszabályokon és stratégiákon kívül az egyik legfontosabb része a pókernek a lapkombinációk pontos értékeinek ismerete, illetve a döntetlenkor döntő más tényezők ismerete. Sok játékos elköveti azt a hibát, hogy nem veszi figyelembe az összes lehetséges lapkombinációt az összes ismert és még ismeret kártyát figyelembe véve. Ha valaki nem veszi számításba az összes lehetséges póker lapkombinációt, akkor könnyen belefuthat nem várt szituációkba, vereségekbe.

Nagyon fontos továbbá, hogy, ha a közös lapok miatt magas a döntetlenre az esély, akkor azt is számításba vegyük, hogy mi dönt, ha első körben döntetlen lesz az állás.

A következőkben megtalálod az egyes póker lapkombinációkat, értékben csökkenő sorrendben. Fontos megtanulni az angol kifejezéseket is, hiszen sokan azokat használják:

poker lapkombinaciok

Rojál flöss (royal flush)

5 egyforma jelű, legmagasabb értékű egymást követő lapkombináció.

Döntetlenkor: a „pot”(kassza) felezés következik

Színsor (straight flush)

5 egyforma jelű, értékben egymást követő lapkombináció.

Döntetlenkor: az értékesebb lapokból összeálló színsor nyer.

Póker (four of a kind)

4 azonos jelű vagy értékű lap, egy másik lappal kiegészítve.

Döntetlenkor: a magasabb lapokat tartalmazó pókert a nyertes. Ha a poker a közös lapokból áll össze, akkor a magasabb 5. lapot birtokló játékos nyer.

Full (full house)

3 azonos jelű vagy értékű lap és a két másik egyforma értékű lap kombinációja

Döntetlenkor: a három magasabb, egyező értékű lapot birtokló játékos nyeri el. Ha a Full Hause közös lapokból áll össze, akkor az azt kísérő magasabb megegyező párral rendelkező játékos nyeri a játékot.

Flöss (flush)

5 azonos színű, jelű lapkombináció.

Döntetlenkor: a flöss kombinációban a legmagasabb lapot birtokló játékos nyer. Ha a legmagasabb lap megegyezik, akkor a 2. 3. 4. 5. legértékesebb lap is figyelembe vehető. Ha ez is egyezik, akkor a kasszát kétfelé kell osztani.

Sor (straight)

5, értékben, jelben egymást követő lapkombináció.

Döntetlenkor: a magasabb, értékesebb lapokat tartalmazó sor a nyertes. A legmagasabb sor a 10-J-Q-K-A.

Drill (three of a kind)

3 azonos értékű, jelű lapkombináció, két másik egymástól különböző lappal kiegészítve.

Döntetlenkor: az értékesebb, magasabb lapkombinációból álló drillt nyer. Közös lapok esetén a legmagasabb kísérőlap dönt. Ha az is egyezik, akkor a 2. legértékesebb lap dönt.

Két pár (two pairs)

2 x két, egymással párban lévő megegyező lapkombináció egy független kísérőlappal kiegészítve.

Döntetlenkor: a magasabb jelű, értékű párt nyer. Ha ez egyezik, akkor a 2. pár értéke dönt. Ha ez is egyezik, akkor a kísérő lap értéke dönt.

Pár (pair)

2 azonos értékű, jelű lap, három egymástól különböző kísérő lappal kiegészítve.

Döntetlenkor: a magasabb pár nyer. ha ez egyezik, akkor a legmagasabb kísérő lap nyer. Ha ez is egyezik akkor a 2. 3. kísérő lap értéke döntheti el a party sorsát.

Magas lap (high card)

Egy olyan lapkombináció, amely a fenti kategóriák egyikével sem egyezik.

Döntetlenkor: a legértékesebb lap nyer. Ha ez egyezik, akkor a 2. 3. 4. 5. lap értéke lehet a döntő.

Legyen a póker lapkombinációk ismerete az első dolog, amit egy játékos elsajátít attól függetlenül, hogy csak kedvtelésből játszik-e vagy profi szeretne lenni. A póker lapkombinációk pontos ismeret nélkül játszhat egy játékos profi módon a különböző stratégiákat folyamatosan változtatva, akkor is bele fog futni olyan nagy vereségekbe, amik sajnos negatív irányba billentik Majd a mérleg nyelvét a végelszámoláskor. Javaslom, hogy mielőtt elkezdesz pénzben játszani ezt magold be, hogy ne fuss bele elkerülhető, kellemetlen, megalázó vereségekbe.